Składniki:
Na 2 duże placki czyli prawdopodobnie 4 porcje
600 g nierozgotowujących się ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu (używam białego)
2 łyżki siekanych ziół (użyłam natki pietruszki)
2 łyżki mleka
4 łyżki masła
Na sos:
200 g kurek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
100 ml mleka
50 ml wina białego (użyłam Pinot Blanc) lub bulionu
100 g śmietany
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 minut. Następnie odcedzamy, obieramy i ucieramy na grubej tarce.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę.
3. Utarte ziemniaki łączymy z cebulą, ziołami, solą, pieprzem i mlekiem.
4. Na teflonowej (to ważne – na nieprzywierającej) patelni topimy 2 łyżki masła i układamy i dociskamy połowę masy ziemniaczanej na pierwszy placek. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15-20 minut.
5. Przykrywamy patelnię talerzem, przekładamy placek i drugą stroną zsuwamy go na patelnię. Smażymy jeszcze przez 15-20 minut na złoty kolor.
6. Podobnie postępujemy z drugim plackiem.
7. Kurki oczyszczamy, myjemy dokładnie, kroimy jeśli trzeba.
8. Czosnek drobno siekamy.
9. Rozgrzewamy masło na patelni i na silnym ogniu smażymy grzyby przez 4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy krótko.
10. Wlewamy mleko, śmietanę i wino. Dusimy całość na małym ogniu przez 8-10 minut.
11. Tak przygotowany sos podajemy do placków.
600 g nierozgotowujących się ziemniaków
2 cebule
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu (używam białego)
2 łyżki siekanych ziół (użyłam natki pietruszki)
2 łyżki mleka
4 łyżki masła
Na sos:
200 g kurek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
100 ml mleka
50 ml wina białego (użyłam Pinot Blanc) lub bulionu
100 g śmietany
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 minut. Następnie odcedzamy, obieramy i ucieramy na grubej tarce.
2. Cebule kroimy w drobną kostkę.
3. Utarte ziemniaki łączymy z cebulą, ziołami, solą, pieprzem i mlekiem.
4. Na teflonowej (to ważne – na nieprzywierającej) patelni topimy 2 łyżki masła i układamy i dociskamy połowę masy ziemniaczanej na pierwszy placek. Smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 15-20 minut.
5. Przykrywamy patelnię talerzem, przekładamy placek i drugą stroną zsuwamy go na patelnię. Smażymy jeszcze przez 15-20 minut na złoty kolor.
6. Podobnie postępujemy z drugim plackiem.
7. Kurki oczyszczamy, myjemy dokładnie, kroimy jeśli trzeba.
8. Czosnek drobno siekamy.
9. Rozgrzewamy masło na patelni i na silnym ogniu smażymy grzyby przez 4 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy krótko.
10. Wlewamy mleko, śmietanę i wino. Dusimy całość na małym ogniu przez 8-10 minut.
11. Tak przygotowany sos podajemy do placków.