Składniki:
4 tortille
200 g krewetek
3 łyżki szalotki
3 łyżki skórki pomarańczowej
½ szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki Tahini
kilka plasterków szynki parmeńskiej – około 100 g
30 g rukoli
czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Skórkę
pomarańczową zagotujemy w minimalnej ilości wody. Wylewamy na sitko,
przelewamy wodą. Gotujemy jeszcze raz, odstawiamy na sitku.
2. Podsmażamy
na odrobinie masła bardzo drobno pokrojoną szalotkę, gdy się zeszkli
dodajemy skórkę pomarańczową i po krótkiej chwili sok z pomarańczy.
Redukujemy.
3. Dodajemy krewetki, które krótko przesmażamy. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
4. Tortillę smarujemy 1 łyżką Tahini. Obkładamy rukolą i krewetkami. Układamy na nich plasterki szynki.
5. Zwijamy
delikatnie ale bardzo szczelnie. Zawijamy – znowu szczelnie, w folię i
odstawiamy do lodówki. Przed podaniem każdą tortillę kroimy ostrym nożem
na kawałki około 2 cm szerokości.