piątek

Tortilla z krewetkami, pomarańczą i szynką parmeńską


 

Składniki:
4 tortille
200 g krewetek
3 łyżki szalotki
3 łyżki skórki pomarańczowej
½ szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki Tahini
kilka plasterków szynki parmeńskiej – około 100 g
30 g rukoli
czarny pieprz 

Przygotowanie:
1.       Skórkę pomarańczową zagotujemy w minimalnej ilości wody. Wylewamy na sitko, przelewamy wodą. Gotujemy jeszcze raz, odstawiamy na sitku.
2.      Podsmażamy na odrobinie masła bardzo drobno pokrojoną szalotkę, gdy się zeszkli dodajemy skórkę pomarańczową i po krótkiej chwili sok z pomarańczy. Redukujemy.
3.      Dodajemy krewetki, które krótko przesmażamy. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
4.      Tortillę smarujemy 1 łyżką Tahini. Obkładamy rukolą i krewetkami. Układamy na nich plasterki szynki.
5.      Zwijamy delikatnie ale bardzo szczelnie. Zawijamy – znowu szczelnie, w folię i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem każdą tortillę kroimy ostrym nożem na kawałki około 2 cm szerokości.