wtorek

Torta tenerina

















Składniki:
3 jajka
200 gram ciemnej czekolady
100 gram cukru
2 łyżki mąki pszennej
100 gram masła

Przygotowanie:
1. Włączamy piekarnik (180°C).
2. Rozpuszczamy czekoladę z masłem, łączymy ze wszystkimi składnikami (nie chcąc brudzić zbyt wielu naczyń wrzuciłam resztę składników do garnka, w którym rozpuściłam czekoladę i zmiksowałam na wolnych obrotach).
3. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem, pieczemy nie dłużej niż 20 minut.

Uwaga!
1. Używamy dużej powierzchniowo blaszki (23x25 cm), ciasto musi być bardzo niskie, tak twierdzi moja włoska koleżanka Angela.
2. Gdyby w trakcie pieczenia powstawały bąble powietrza należy przekłuć je patyczkiem.
3. To raczej ciasto codzienne, gdybyśmy jednak chcieli nadać mu charakter bardziej odświętny, wizytowy, możemy po upieczeniu wykrawać foremkami dowolne kształty, dekorować cukrem pudrem i podawać do kawy w formie ciasteczek. Tak jak na zdjęciu poniżej.

addiopomidory.blogspot.com