wtorek

Placki ziemniaczane po szwajcarsku

















Składniki :
400 g ziemniaków
1 jajko
½ cebuli
sól, pieprz
olej do smażenia
1 gruszka
sok z cytryny
75 g sera z niebieską pleśnią
żurawina ze słoika

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, ucieramy na tarce z grubymi oczkami.
2. Cebulę obieramy i również ucieramy (ja wolałam użyć tarki z drobnymi oczkami)
3. Jeśli trzeba – odsączamy z nadmiaru soku, łączymy z jajkiem, doprawiamy mocno solą i pieprzem.
4. Nakładamy na rozgrzany na patelni olej małymi porcjami. (Z podanych składników powinno wyjść 4-5 placuszków) Smażymy na złoto z obu stron.
5. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200° bez termoobiegu.
6. Gruszkę myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, którymi następnie obkładamy placki.
7. Kroimy ser w kostkę i posypujemy nią placki.
8. Zapiekamy ok. 10 minut. Podajemy z żurawiną.


Uwagi:
1. Placki przed smażeniem trzeba mocno doprawić.
2. Lepiej smakują jeśli są chrupiące – nie formujmy więc ich zbyt grubych.
3. Nie żałujmy sera ani gruszki.


addiopomidory.blogspot.com