środa

Tiramisu z łososia


 




Składniki :
60 g krakersów
150 g mascarpone
300 g wędzonego łososia
1 jajko (osobno białko i żółtko)
1 cytryna
3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
½ posiekanej szalotki
kilka kropel czerwonego Tabasco
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Lekko kruszymy krakersy. Układamy je na dnie przezroczystych szklaneczek .
2. Miksujemy na gładką masę 200 g łososia z sokiem z cytryny i szalotką.
3. Dodajemy mascarpone i żółtko. Doprawiamy. Miksujemy jeszcze raz.
4. Ubijamy na sztywno białko, dodajemy je i łączymy delikatnie z masą z mascarpone, dorzucamy szczypiorek. Próbujemy i doprawiamy jeśli będzie trzeba.
5. Wypełniamy masą szprycę i nakładamy ją na wierzch krakersów rozłożonych w szklaneczkach.
6. Wycinamy kółko o średnicy szklanek napełnionych masą i układamy je na wierzchu.
7. Schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.