Bardzo kruche ciasto na 8 tarteletek o ø 8 cm :
245 g mąki
185 g masła o temp. pokojowej
35 g mleka o temp. pokojowej
1 żółtko o temp. pokojowej
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz :
100 g czarnej, startej czekolady
4 gruszki
125 ml 25% śmietanki
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki ciemnego cukru
8 szczypt cynamonu
Przygotowanie :
Do uprzednio przesianej mąki dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wyrobić. Uformować kulę, owinąć ją w folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je, podsypując mąką, na cienki placek (2-3 mm). Wykroić 8 placuszków wielkości foremek pamiętając o tym, żeby zostawić spory zapas, gdyż ciasto lubi się kurczyć w czasie pieczenia. Wyłożyć foremki ciastem. Ponakłuwać. Podpiec tarteletki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
W tym czasie obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne, ponacinać wzdłuż nie przecinając do końca, na cienkie plasterki.
Wyjąć tarteletki z piekarnika. Do każdej nasypać po 2 łyżeczki startej czekolady i ułożyć połowę gruszki rozchylając delikatnie plasterki, tak aby powstało coś na kształt gruszkowego wachlarza. Następnie zalać gruszki uprzednio ubitą śmietaną z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na końcu oprószyć gruszki cynamonem.
Wstawić ponownie do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po około 10 minutach, gdy masa śmietanowa zacznie się delikatnie przyrumieniać, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 15-20 minut, aż masa stężeje. Podawać tarteletki jeszcze ciepłe. Uwaga, one silnie uzależniają!
245 g mąki
185 g masła o temp. pokojowej
35 g mleka o temp. pokojowej
1 żółtko o temp. pokojowej
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki ciemnego cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz :
100 g czarnej, startej czekolady
4 gruszki
125 ml 25% śmietanki
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki ciemnego cukru
8 szczypt cynamonu
Przygotowanie :
Do uprzednio przesianej mąki dodać pozostałe składniki ciasta. Dobrze wyrobić. Uformować kulę, owinąć ją w folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 4 godziny. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je, podsypując mąką, na cienki placek (2-3 mm). Wykroić 8 placuszków wielkości foremek pamiętając o tym, żeby zostawić spory zapas, gdyż ciasto lubi się kurczyć w czasie pieczenia. Wyłożyć foremki ciastem. Ponakłuwać. Podpiec tarteletki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
W tym czasie obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne, ponacinać wzdłuż nie przecinając do końca, na cienkie plasterki.
Wyjąć tarteletki z piekarnika. Do każdej nasypać po 2 łyżeczki startej czekolady i ułożyć połowę gruszki rozchylając delikatnie plasterki, tak aby powstało coś na kształt gruszkowego wachlarza. Następnie zalać gruszki uprzednio ubitą śmietaną z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na końcu oprószyć gruszki cynamonem.
Wstawić ponownie do nagrzanego do 200°C piekarnika. Po około 10 minutach, gdy masa śmietanowa zacznie się delikatnie przyrumieniać, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 15-20 minut, aż masa stężeje. Podawać tarteletki jeszcze ciepłe. Uwaga, one silnie uzależniają!