piątek

Sałatka z pieczonych pomidorków z mozzarellą i tymiankiem


 




Sałatka z pieczonych pomidorków z mozzarellą i tymiankiem – dla 4 osób
1 kg pomidorków koktajlowych*
2 ząbki czosnku
oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz
cukier
kilka gałązek świeżego tymianku.
małe kulki mozzarelli**



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 120°C Pomidorki umyć i poprzekrawać na pół. Blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć pomidorki skórką w dół. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu, poszatkowanym czosnkiem oraz listkami tymianku. Piec w nagrzanym piekarniku przez około półtorej godziny.
Jeszcze ciepłe pomidory wymieszać z kulkami mozzarelli. Skropić sosem powstałym w trakcie pieczenia oraz oliwą. Doprawić do smaku. Podawać natychmiast z kromkami opieczonego chleba.

Smacznego!

* polecam odmianę Olivetti
** jak kiedyś będziecie mieli okazję, to kupcie mozzarellę wyrabianą z mleka bawolic. Nie da sią ukryć, że taka mozzarella jest zdecydowanie bardziej kaloryczna, ale smak i konsystencja pozwalają choć na chwilę zapomnieć o tych strasznych koloriach;)