Porcja dla 4 osób
Składniki:
300 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
150 g liści świeżego szpinaku
150 ml mleka
100 ml kefiru
100 g fety
3 jajka
1 spora cebula
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czerwonego południowoafrykańskiego curry (można zastąpić żółtym)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ghee do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę pokroić w niewielką kostką i zrumienić na gorącym ghee. Liście szpinaku dokładnie opłukać i osuszyć. Fetę pokruszyć widelcem.
Gorące ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem. Dodać mąkę, jajka, przyrumienioną cebulę, mleko, kefir oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto Dodać fetę i liście szpinaku doprawić do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzany ghee.
Placki są świetne na gorąco i na zimno. Odgrzewane na drugi dzień też są bardzo dobre.
Smacznego!
Składniki:
300 g ziemniaków
200 g mąki pszennej
150 g liści świeżego szpinaku
150 ml mleka
100 ml kefiru
100 g fety
3 jajka
1 spora cebula
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka czerwonego południowoafrykańskiego curry (można zastąpić żółtym)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ghee do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę pokroić w niewielką kostką i zrumienić na gorącym ghee. Liście szpinaku dokładnie opłukać i osuszyć. Fetę pokruszyć widelcem.
Gorące ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić widelcem. Dodać mąkę, jajka, przyrumienioną cebulę, mleko, kefir oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto Dodać fetę i liście szpinaku doprawić do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzany ghee.
Placki są świetne na gorąco i na zimno. Odgrzewane na drugi dzień też są bardzo dobre.
Smacznego!