piątek

Krupnik


 




Duży garnek, czyli obiad dla 4 zgłodniałych osób

Składniki:
150 g kaszy perłowej
5 marchewek
5 ziemniaków
2 udka z kurczaka
1 korzeń pietruszki
1 mały seler
1 pęczek zielonej pietruszki
½ łyżki dobrego masła
sól
pieprz

Przygotowanie:
Udka umyć. Zalać dwoma litrami zimnej wody i zagotować. Dodać kaszę. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa. Gotować na małym ogniu do momentu gdy warzywa i kasza będą miękkie, ale nie rozgotowane (koło 50 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i masłem. Wyjąć udka, usunąć kości i pokrojone w kawałki mięso ponownie dodać do zupy wraz z poszatkowaną zieloną pietruszkę. Odczekać 5 minut i podawać z pajdą wiejskiego chleba.