środa

Zupa brokułowa z kurczakiem

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
    • pierś z kurczaka: 40 dag
    • ryż: 1/2 szklanki
    • olej do smażenia
    • czosnek: 1 ząbek
    • brokuł: 1 duży
    • sól, pieprz
    • marchew: 1 sztuka
    • masło: 2 łyżki
    • mąka: 1 łyżka
    • seler: kawałek
    • gęsta śmietana: 1/2 szklanki 

    Wykonanie:

    Brokuł podzielić na różyczki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć.
    Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i wysuszeniu pokroić w paseczki.
    W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i seler, po chwili smażenia wsypać ryć. Jeszcze chwilę prażyć i zalać 1,5 l zimnej wody.
    Na rozgrzanej patelni przesmażyć piersi z kurczaka i włożyć do wywaru.
    Gotować do miękkości ryżu.
    Do zupy dodać brokuły, po zagotowaniu ewentualnie doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.

    Znalezione na: styl.pl/kuchnia