Składniki:
- pierś z kurczaka: 40 dag
- ryż: 1/2 szklanki
- olej do smażenia
- czosnek: 1 ząbek
- brokuł: 1 duży
- sól, pieprz
- marchew: 1 sztuka
- masło: 2 łyżki
- mąka: 1 łyżka
- seler: kawałek
- gęsta śmietana: 1/2 szklanki
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć.
Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i wysuszeniu pokroić w paseczki.
W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i seler, po chwili smażenia wsypać ryć. Jeszcze chwilę prażyć i zalać 1,5 l zimnej wody.
Na rozgrzanej patelni przesmażyć piersi z kurczaka i włożyć do wywaru.
Gotować do miękkości ryżu.
Do zupy dodać brokuły, po zagotowaniu ewentualnie doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.
Znalezione na: styl.pl/kuchnia
