Składniki:
- 1 kurczak (około 1 kg)
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki, selera i tymianku
- 1 liść laurowy
- 100 g długoziarnistego ryżu
- 350 g marchwi
- 300 g mrożonego groszku
- 300 g szparagów z puszki
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
Kurczaka podzielić na porcje, umyć, natrzeć czosnkiem I oprószyć solą i pieprzem. Mięso ugotować do miękkości razem z zieloną natką pietruszki i odstawić do schłodzenia.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na tłuszczu. Dodać ryż i poddusić do zeszklenia, dodać bulion i dusić pod przykryciem.
Na 7 minut przed końcem gotowania ryżu dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz groszek.
Z mięsa zdjąć skórę i usunąć kości. Następnie mięso pokroić na małe kawałki. Dodać szparagi i pietruszkę. Całość wymieszać i podgrzać.
