środa

Gulasz z kurczaka z ryżem













Składniki:
  • 1 kurczak (około 1 kg)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki, selera i tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • 350 g marchwi
  • 300 g mrożonego groszku
  • 300 g szparagów z puszki
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje, umyć, natrzeć czosn­kiem I oprószyć solą i pieprzem. Mięso ugotować do miękkości ra­zem z zieloną natką pietruszki i odstawić do schłodzenia.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na tłuszczu. Dodać ryż i poddusić do zeszklenia, dodać bulion i dusić pod przykry­ciem.
Na 7 minut przed końcem gotowa­nia ryżu dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz groszek.
Z mięsa zdjąć skórę i usunąć kości. Następnie mięso pokroić na małe kawałki. Dodać szparagi i pietrusz­kę. Całość wymieszać i podgrzać.