Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu do piany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1.5 kg śliwek, umytych, pokrojonych
pół małego słoiczka powideł śliwkowych
Szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce i położyć łyżeczkę w niektórych miejscach powidła śliwkowe.
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce.
Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto.
Z pozostałego, jasnego ciasta zetrzyj na tartce i posyp nimi pianę.
Piecz ciasto ok 60 minut w temp. 180°C.
pieczarkamysia.blox.pl