Składniki na spód:
250 g ciastek digestive w mlecznej czekoladzie
100 g masła, roztopionego
Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy roztopione masło, mieszamy dokładnie.
Dno tortownicy o śr. 26 cm (lub formę ok. 23x23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz, boki wysmarować masłem.
Okruszki wysypać na dno formy, palcami ugnieść aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temp. 180 stopni.
Kiedy spód się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
1000g półtłustego twarogu
430g kwaśnej gęstej śmietany 18-22%
1 szklanka cukru
6 jajek
cukier wanilinowy
budyń wanilinowy
Dodatkowo do dekoracji:
0,5 szklanki wiśni z kompotu
3 kostki gorzkiej czekolady, startej na dużych oczkach na tartce
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
W misce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem i cukrem waniliowym. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie jednolita dodać budyń i wszystko krótko zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód. Wiśnie obtoczyć w mące i delikatnie poukładać na około sernika (wg własnych upodobań)
Piec 50 minut w temp. 170 stopni (wierzch będzie lekko niedopieczony, ale sernik "dojdzie"). Zostawić w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami na 2-3 godziny. Wystudzić w formie. Natępnie włożyć sernik do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować na wierzchu startą czekoladą.
pieczarkamysia.blox.pl