piątek

Sernik z jagodami


 
Składniki na ciasteczkowy spód:
250 g ciastek digestive w czekoladzie
110 g masła

Składniki na masę serową*:
1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie na serniki lub cream cheese 
200 g (1 szklanka) drobnego cukru (daję więcej - 1,5 szklanki) 
3 łyżki mąki pszennej 
5 jajek 
125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej gęstej) 
aromat wanilii: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej czy torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 

Dodatkowo:
300 g jagód + 100 g do dekoracji wierzchu
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na drobny piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser, cukier i mąkę. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodawać po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym (lepsze jest mieszadło miksera niż ubijaczka). Zeskrobywać szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodać śmietankę kremową, wanilię i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wylać do przygotowanej formy na ciasteczkowy spód, wierzch posypać jagodami po całej powierzchni, wstawić do środkowej części piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować jagodami. Podawać dobrze schłodzony.

pieczarkamysia.blox.pl