Składniki na ciasto:
125 g masła
250 g mąki
80 g cukru
1 jajko
6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło
stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru,
sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale
takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i
włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Składniki na masę serową:
1000 g twarogu (zmielonego) 6 jajek
200 g cukru
200 g masła
Miękkie
masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić,
powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.
Ponadto:
6 dużych gruszek
Formę
wyłożyć papierem (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, ale sernik był
dość niski, więc można użyć mniejszej). Na dno zetrzeć jedną część
zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w
grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC.
Podawać z bitą śmietaną, polane sosem czekoladowym.. mmm...