środa

Chleb żytni ze słonecznikiem


 






















































Składniki na 1 bochenek ok. 20 x 12 cm, czyli 1/2 kg:
zaczyn:
60 g zakwasu
90 g mąki żytniej (typ 2000)
90 g wody

ciasto właściwe:
zaczyn jw
280 g wody
100 g mąki żytniej (typ 2000)200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka cukru
ok. 1/2 szklanki słonecznika
ewentualnie garść płatków owsianych (nie są konieczne)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć i odstawiam na około 8 godzin Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Przełożyć do foremki i pod przykryciem odstawić do wyrastania na ok. 2 – 5 godzin.
Wstawić do nagrzanego do 230oC piekarnika i piec około 20 minut, zmniejszyć do 180oC i piec ok. 30-40 minut.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.