Składniki na 20 bułeczek:
pół szklanki letniego mleka
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
1,5 szklanki letniej wody
1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki
5,5 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Wymieszać
mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych
zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i
cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać
więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia
objętości w ciepłe miejsce.
Po
tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie
bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej
wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić
do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i
posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.