wtorek

Zupa avgolemono







Składniki:
1 cały kurczak rosołowy
1/4 filiżanki masła lub margaryny
1 mała marchewka opcjonalnie
1 mała cebula opcjonalnie
sól, pieprz
1/2 filiżanki ryżu
1 jajko
1/3 filiżanki soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Zdejmujemy skórę z kurczaka. Myjemy i oczyszczamy dokładnie w środku pod bieżącą wodą. Wkładamy do dużego garnka.
2. Zalewamy zimną wodą w ilości wystarczającej by go całego przykryć.
3. Powoli doprowadzamy do zagotowania, zbieramy szumowiny.
4. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło, marchewkę, cebulę, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż kurczak zmięknie (około 45 minut)
5. Po tym czasie wywar przecedzamy, przelewamy do czystego garnka i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut lub do czasu, gdy ryż będzie miękki.
6. W miseczce ubijamy jajko trzepaczką, dodajemy do niego stopniowo sok z cytryny cały czas mieszając. Do mikstury jajecznej dodajemy kilka łyżek wywaru. Wlewamy ją do zupy z ryżem. Mieszamy cały czas. Zdejmujemy z ognia aby uniknąć zwarzenia. Podajemy.
7. Grecy podobno podają kurczaka z wywaru z sosem tatarskim.


http://www.addiopomidory.blogspot.com/2010/03/koncert-na-ktorym-zasneam-zupa-ktora.htmladdiopomidory.blogspot.com