Składniki:
1 kurczak
płat ciasta francuskiego o średnicy większej niż garnek, w którym pieczemy
ulubione zioła
farsz grzybowy - przepis znajdziecie tutaj
1 jajko
2 łyżki masła i 2 łyżki ziół dodatkowo - opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami.
2. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 210°.
3. Faszerujemy kurczaka wedle smaku lub wcale.
4. Opcjonalnie, ponieważ przykryty szczelnie ciastem kurczak może upiec się bez grama tłuszczu, możemy jednak dla smaku włożyć mu pod skórę masło ziołowe tak jak na zdjęciu.
5. Brzegi żaroodpornego naczynia smarujemy dokładnie roztrzepanym jajkiem. Układamy kurczaka w środku. Na wierzchu naczynia przyklejamy do posmarowanych krawędzi płat ciasta, który spełni funkcję przykrywki. Uszczelni wnętrze tak, że nie wydostaną się z niego poza naczynie żadne aromaty i soki. Ciasto również smarujemy jajkiem na całej powierzchni.
6. Pieczemy przez około 70 minut. Jeśli ciasto podczas pieczenia przyrumieni się za bardzo, przykryjmy je folią aluminiową.
Kurczak będzie raczej blady, ale tak soczysty jak nigdy...
addiopomidory.blogspot.com