Składniki :
1 łyżka miodu
1 jabłko, utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone drobno
5 łyżek aceto balsamico
100 g suszonych śliwek
1 łyżka rodzynek
4 łyżki brązowego cukru
250 g czekolady deserowej
250 g masła
4 małe jajka
250 g brązowego cukru
200 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
2,5 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy w garnuszku czekoladę z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Na patelnię wykładamy, jabłko, śliwki, rodzynki i miód. Zasypujemy cukrem i zalewamy aceto balsamico. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu aż do zgęstnienia masy. Potrwa to ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°
4. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do nich cukier.
5. Wlewamy przestudzoną czekoladę i masę owocową, mieszamy.
6. Wsypujemy mąkę zmieszaną z sodą, kakao, solą i przyprawą do piernika. Mieszamy.
7. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem.
8. Pieczemy 25-30 minut. Przestudzamy przed pokrojeniem.
1 łyżka miodu
1 jabłko, utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone drobno
5 łyżek aceto balsamico
100 g suszonych śliwek
1 łyżka rodzynek
4 łyżki brązowego cukru
250 g czekolady deserowej
250 g masła
4 małe jajka
250 g brązowego cukru
200 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
2,5 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy w garnuszku czekoladę z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Na patelnię wykładamy, jabłko, śliwki, rodzynki i miód. Zasypujemy cukrem i zalewamy aceto balsamico. Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu aż do zgęstnienia masy. Potrwa to ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°
4. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do nich cukier.
5. Wlewamy przestudzoną czekoladę i masę owocową, mieszamy.
6. Wsypujemy mąkę zmieszaną z sodą, kakao, solą i przyprawą do piernika. Mieszamy.
7. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej pergaminem.
8. Pieczemy 25-30 minut. Przestudzamy przed pokrojeniem.