Składniki:
około 1 kg ładny kawałek karkówki chudej lub szynki
40 dag pieczarek
3 cebule
10 dag suszonych żurawin
1/2 l śmietany 30%
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5 cm szerokości, przyprawiamy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Podsmażamy kolejno pieczarki pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie), cebulę pokrojoną w piórka i mięso.
3. Układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny aż do wyczerpania składników.
4. Całość zalewamy śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w 200°C
1. Mięso kroimy w plastry ok. 1,5 cm szerokości, przyprawiamy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Podsmażamy kolejno pieczarki pokrojone w plasterki (niezbyt cienkie), cebulę pokrojoną w piórka i mięso.
3. Układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami: mięso, cebula, pieczarki, żurawiny aż do wyczerpania składników.
4. Całość zalewamy śmietaną i zapiekamy około 1 godziny w 200°C
Uwagi:
1.
Polecam gorąco ten sposób na karkówkę, jest pyszna, soczysta i
nie wymaga pracy. Belgowie, u których karkówka nie jest tak popularna
jak u nas, bardzo ją zachwalali.
2. Karkówkę podaję zwykle z sałatą skropioną lekko winegretem i ziemniaczkami. Mój ulubiony sposób jest bardzo prosty. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję odrobinę masła, drobnopokrojonej szalotki i korniszonów z dużą ilością świeżego koperku. Mieszam wszystko dokładnie w garnku, powstaje z tego rodzaj grubego purée.
2. Karkówkę podaję zwykle z sałatą skropioną lekko winegretem i ziemniaczkami. Mój ulubiony sposób jest bardzo prosty. Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję odrobinę masła, drobnopokrojonej szalotki i korniszonów z dużą ilością świeżego koperku. Mieszam wszystko dokładnie w garnku, powstaje z tego rodzaj grubego purée.
2. Przepis na karkowke zostal podany przez Frigg na forum Cincin.