Składniki: (na 4 porcje)
200 g masy marcepanowej
200 ml mleka
250 g chudego twarogu
3 łyżki cukru
250 g mascarpone
200 g biszkoptów
250 ml zimnej, mocnej kawy
3-4 czubate łyżki kakao w proszku
opcjonalnie: 4-5 łyżek likieru migdałowego, śmietankowego lub kawowego dodanych do kawy
3. Mleko miksujemy w blenderze, stopniowo dodając do niego kawałki marcepana aż do momentu powstania kremowej masy.
4. Otrzymaną masę łączymy mieszając szpatułką, aby nie rorzedzić masy z twarogiem, mascarpone i cukrem.
5. Jedną dużą formę lub od razu małe miseczki, w których będziemy podawać tiramisu wykładamy biszkoptami nasączonymi w kawie.
6. Na biszkopty wykładamy masę marcepanową i posypujemy ją kakao.
7. Nakładamy drugą warstwę postępując tak samo, nie posypujemy jednak kremu kakao.
8. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem posypujemy kakao.
Przepis pochodzi z książki „Dania wegetariańskie” M.Kintrup.
200 g masy marcepanowej
200 ml mleka
250 g chudego twarogu
3 łyżki cukru
250 g mascarpone
200 g biszkoptów
250 ml zimnej, mocnej kawy
3-4 czubate łyżki kakao w proszku
opcjonalnie: 4-5 łyżek likieru migdałowego, śmietankowego lub kawowego dodanych do kawy
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kawę, studzimy ją.
2. Kroimy marcepan na małe kawałki.3. Mleko miksujemy w blenderze, stopniowo dodając do niego kawałki marcepana aż do momentu powstania kremowej masy.
4. Otrzymaną masę łączymy mieszając szpatułką, aby nie rorzedzić masy z twarogiem, mascarpone i cukrem.
5. Jedną dużą formę lub od razu małe miseczki, w których będziemy podawać tiramisu wykładamy biszkoptami nasączonymi w kawie.
6. Na biszkopty wykładamy masę marcepanową i posypujemy ją kakao.
7. Nakładamy drugą warstwę postępując tak samo, nie posypujemy jednak kremu kakao.
8. Deser odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem posypujemy kakao.
Przepis pochodzi z książki „Dania wegetariańskie” M.Kintrup.