Składniki :
2 l czerwonego wina, użyłam półwytrawnego
1 duża cała pomarańcza
2 esencje herbaciane – użyłam Earl Gray
3 cm kawałek świeżego imbiru
kilka kawałków imbiru kandyzowanego
8-10 cm kawałek cynamonu
kilka suszonych moreli
15-20 goździków*
100 g cukru
cukier wanilinowy
całe ziarna kolorowego pieprzu – około 1 łyżeczki
po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu
Przygotowanie:
1. Wlewamy
wino do dużego garnka. Nastawiamy średni ogień. Staramy się nie
doprowadzić do wrzenia. Gdy temperatura wina jest już wysoka dodajemy
esencję herbacianą. Ja urywam po prostu sznurki od torebek i tak je
wkładam do garnka. Gotujemy je tak około 20 minut.
2. Po tym czasie torebki wyciągamy i wsypujemy przyprawy, korę cynamonową, morele i posiekany drobno imbir. Wkrajamy pomarańczę w plasterkach, razem ze skórką. Pamiętajmy ją wcześniej wyszorować i sparzyć.
3. Słodzimy do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
4. Gotujemy
wino na średnim ogniu jeszcze około 30 minut. Po tym czasie przykrywamy
i zestawiamy z kuchenki. Przed podaniem podgrzewamy ponownie.
*podane
ilości przypraw to kwestia indywidualna. Proponuję, aby dodawać je nie
od razu a stopniowo, doprawiając i szukając smuku, który to nam
najlepiej przypadnie do gustu.
addiopomidory.blogspot.com