sobota

Grzaniec


 


































 Składniki :
2 l czerwonego wina, użyłam półwytrawnego
1 duża cała pomarańcza
2 esencje herbaciane – użyłam Earl Gray
3 cm kawałek świeżego imbiru
kilka kawałków imbiru kandyzowanego
8-10 cm kawałek cynamonu
kilka suszonych moreli
15-20 goździków*
100 g cukru
cukier wanilinowy
całe ziarna kolorowego pieprzu – około 1 łyżeczki
po dużej szczypcie gałki muszkatołowej i kardamonu

Przygotowanie:
1.       Wlewamy wino do dużego garnka. Nastawiamy średni ogień. Staramy się nie doprowadzić do wrzenia. Gdy temperatura wina jest już wysoka dodajemy esencję herbacianą. Ja urywam po prostu sznurki od torebek i tak je wkładam do garnka. Gotujemy je tak około 20 minut.
2.      Po tym czasie torebki wyciągamy i wsypujemy przyprawy, korę cynamonową, morele i posiekany drobno imbir.  Wkrajamy pomarańczę w plasterkach, razem ze skórką. Pamiętajmy ją wcześniej wyszorować i sparzyć.
3.      Słodzimy do smaku. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
4.      Gotujemy wino na średnim ogniu jeszcze około 30 minut. Po tym czasie przykrywamy i zestawiamy z kuchenki. Przed podaniem podgrzewamy ponownie.

*podane ilości przypraw to kwestia indywidualna. Proponuję, aby dodawać je nie od razu a stopniowo, doprawiając i szukając smuku, który to nam najlepiej przypadnie do gustu. 

addiopomidory.blogspot.com