Składniki:
800 g ziemniaków
około 350-400 g mąki pszennej
1 jajko
gruba szczypta soli
do podania masło, świeża szałwia, parmezan
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, gotujemy.
2. Ważne!
Ziemniaki jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę lub przecieramy
przez sito. Takie ziemniaczane purée pozostawiamy do całkowitego
wystygnięcia.
3.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Nie dodawajmy całości od razu. Pozostawmy
sobie część do podsypania. Formujemy dołek, w który wbijamy jajko.
Dodajemy dużą szczyptę soli. Wyrabiamy szybko i sprawnie.
4. Nastawiamy garnek z wodą. Solimy ją i dodajemy odrobinę oliwy.
5. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy wałek. Tak uformowane wstępnie wałki pozostawiamy pod przykryciem.
6. Każdy wałek kroimy osobno na bieżąco przed gotowaniem, na mniejsze odcinki, ok. 1 cm szerokości.
7.
Sposobów na formowanie gnocchi jest wiele. (Patrz zdjęcia). Gloria
pokazała nam swój. Pokrojone kawałki ciasta formujemy w dłoniach w kulki
i wrzucamy na gotującą się wodę. Wyławiamy od razu po tym, jak wypłyną
na powierzchnię.
8. Na chwilę przekładamy do miski z zimną wodą.
9. Odcedzamy i odstawiamy. Powtarzamy czynność do zużycia całego ciasta.
10. Tuż przed podaniem podsmażamy delikatnie na maśle z listkami świeżej szałwii. Podajemy z tartym parmezanem.