Składniki:
200 g mąki tortowej
120 g masła
125 g drobnego cukru
150 g mielonych orzechów włoskich
4 żółtka
90 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilkanaście śliwek
140 g marcepana w czekoladzie
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dosypujemy cukier, proszek do pieczenia, orzechy włoskie i sól oraz utartą na grubej tarce czekoladę.
2. Dodajemy masło, całość siekamy nożem. Formujemy dołek, do którego wbijamy żółtka. Szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wstawiamy do lodówki.
3. Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek, pozostawiamy w postaci połówek.
4. Ciasto wykładamy do foremki (20x30 cm) wyłożonej wcześniej pergaminem. Na jego powierzchni układamy blisko siebie połówki śliwek (skórką do ciasta).
5. Marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim powierzchnię ciasta.
6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°.
7. Przed podaniem lekko schładzamy.
addiopomidory.blogspot.com