1 kg obranych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki koperku
2 cebule (145 g po obraniu i posiekaniu)
3-4 ząbki czosnku
75 g bułki tartej
sól, pieprz, lubczyk
Na farsz:
350 g kurek
1 cebula (60 g po obraniu)
2 łyżki koperku
sól, pieprz
150 g wędzonego boczku – opcjonalnie
Do podania:
kwaśna, gęsta śmietana
posiekana drobno mała cebula
2 ząbki czosnku
odrobina dobrej oliwy
kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki obieramy, dzielimy na 2 nierówne części (460 g +
590 g). Mniejszą wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 7 minut. Resztę
ziemniaków ucieramy na drobnej tarce lub mielimy. Kiedy podgotowane ziemniaki
wystygną ucieramy je razem z cebulą lub mielimy.
2.
Łączymy ziemniaki w misce, dodajemy jajka, koperek i
drobno posiekany czosnek. Mieszamy dokładnie, doprawiamy. Na końcu dodajemy
bułkę tartą. Raz jeszcze mieszamy i odstawiamy.
3.
Przygotowujemy
farsz. Oczyszczone kurki kroimy raczej drobno.Na maśle z odrobiną
oliwy szklimy cebulę, dodajemy kurki, podsmażamy. Przekładamy do miski
pozostawiając na patelni nadmiar wody. Łączymy z koperkiem i, jeżeli się
zdecydujemy, podsmażonym boczkiem. Doprawiamy.
4.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
5.
Keksówkę wykładamy pergaminem (możemy wysmarować ją także
oliwą i wysypać bułką tartą). Wykładamy
do niej mniej więcej połowę masy ziemniaczanej, na której równomiernie rozprowadzamy
farsz (odrobinę możemy odłożyć i posypaćnią wierzch baby). Na farsz wykładamy
resztę masy ziemniaczanej. Wygładzamy wierzch. Pieczemy 45 minut.
6.
W czasie, gdy baba się piecze przygotowujemy naszą
pomoćkę. Do śmietany dodajemy cebulę, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą,
pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
addiopomidory.blogspot.com