sobota

Baba ziemniaczana z kurkami


 

Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
2 jajka
3 łyżki koperku
2 cebule (145 g po obraniu i posiekaniu)
3-4 ząbki czosnku
75 g bułki tartej
sól, pieprz, lubczyk
Na farsz:
350 g kurek
1 cebula (60 g po obraniu)
2 łyżki koperku
sól, pieprz
150 g wędzonego boczku – opcjonalnie
Do podania:
kwaśna, gęsta śmietana
posiekana drobno mała cebula
2 ząbki czosnku
odrobina dobrej oliwy
kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:
1.       Ziemniaki obieramy, dzielimy na 2 nierówne części (460 g + 590 g). Mniejszą wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 7 minut. Resztę ziemniaków ucieramy na drobnej tarce lub mielimy. Kiedy podgotowane ziemniaki wystygną ucieramy je razem z cebulą lub mielimy.
2.      Łączymy ziemniaki w misce, dodajemy jajka, koperek i drobno posiekany czosnek. Mieszamy dokładnie, doprawiamy. Na końcu dodajemy bułkę tartą. Raz jeszcze mieszamy i odstawiamy.
3.      Przygotowujemy farsz. Oczyszczone kurki kroimy raczej drobno.Na maśle z odrobiną oliwy szklimy cebulę, dodajemy kurki, podsmażamy. Przekładamy do miski pozostawiając na patelni nadmiar wody. Łączymy z koperkiem i, jeżeli się zdecydujemy, podsmażonym boczkiem. Doprawiamy.
4.      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
5.      Keksówkę wykładamy pergaminem (możemy wysmarować ją także oliwą i wysypać bułką tartą). Wykładamy do niej mniej więcej połowę masy ziemniaczanej, na której równomiernie rozprowadzamy farsz (odrobinę możemy odłożyć i posypaćnią wierzch baby). Na farsz wykładamy resztę masy ziemniaczanej. Wygładzamy wierzch. Pieczemy 45 minut.
6.      W czasie, gdy baba się piecze przygotowujemy naszą pomoćkę. Do śmietany dodajemy cebulę, czosnek i oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
7.      Przed podaniem odczekujemy 10-15 minut, wówczas babę będzie nam łatwiej pokroić.

addiopomidory.blogspot.com