Składniki:
- 0,5 szkl. kaszy gryczanej, palonej
- 1 nieduży brokuł
- 25 dkg pieczarek
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- do smaku: sól, pieprz mielony biały, cukier, chili mielone
Kaszę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać 1 szkl. wody, dodać ok.1/3 łyżeczki soli, gotować pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu razem z połową koperku. Doprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe zostawić w całości, większe pokroić. Brokuły opłukać, osączyć, odciąć różyczki z kwiatostanu.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki aż lekko się zezłocą, dodać brokuły. Całość oprószyć odrobiną cukru, soli, pieprzu i chili, podlać ok. 1/3 szkl. wody i poddusić pod przykryciem ok. 5-8 min.. Na koniec dodać sok cytrynowy i resztę koperku, wymieszać. Podawać z kaszą i sosem jogurtowym.
Znalezione na gotujmy.pl