środa

Tort śmietankowo-czekoladowy


  Składniki na biszkopt czekoladowy: tu 
Masę biszkoptową upiec w tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki na masę śmietankowe:
700 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki
3 łyżki nutelli
1/3 szklanki rodzynek
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny

Składniki na poncz:
1/3 szklanki ciepłej wody
3-4 łyżki wiśniówki

Do dekoracji:
kilka wiśni z nalewki
kilka rodzynek


Gotowy i ostudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wczesniej) przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: do szklanki z ciepłą wodą wlać wiśniówkę, wymieszać i odstawić na bok.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać małym strumieniem żelatynę (roztopioną w niewielkiej ilości gorącej wody). Odłożyć 1/3 śmietany, do reszty dodać sok z cytryny. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do odłożonej 1/3 części śmietany. Dokładnie wymieszać.

Pierwszy biszkopt nasączyć ponczem, posmarować nutellą i wyłożyć śmietanę z czekoladą i przykryć następnym blatem. Następnie znowu nasączyć blat ponczem, nałożyć 1/3 jasnej bitej śmietany i nałożyć na wierzch 1/3 szklanki rodzynek. Przykryć kolejny blatem, nasączyć go ponczem, wyłożyć kolejną 1/3 część śmietany na wierzch i boki a resztę włożyć do szprycy cukierniczej i udekorować. Ozdobić rodzynkami i wiśniami z wiśniówki.

pieczarkamysia.blox.pl