sobota

Spaghetti na ostro


 


 
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
500 g makaronu spaghetti
kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
8 suszonych pomidorów
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 szalotki (albo średnia biała cebula)
łyżka włoskiej przyprawy (pieprz cayenne, czosnek, bazylia)
tymianek
oliwa z oliwek
sól
Mięsko smażymy na oliwie (ja usmażyłam na marynacie od pomidorów suszonych, która została po opróżnieniu słoika) i solimy.
Szalotkę siekamy drobno i dodajemy do usmażonego mięsa.
Podsmażamy razem przez chwilę i dodajemy pokrojone oliwki i suszone pomidory.Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i zalewamy wodą, aby wszystko zakryła.
Wsypujemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
Nakładamy na talerze i polewamy sosem.