170 g ciastek digestive
70 g roztopionego masła
Ciastka
pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka (wkładamy wtedy ciastka do
mocnego woreczka i mocno uderzamy w nie kilkakrotnie wałkiem). Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową wyłożyć na dno, wyrównać.
Składniki na masę serową:
500 g twarożku półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szklanki cukru (można dać mniej)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
300 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)
Wszystkie
składniki na masę oprócz truskawek zmiksować na gładko (jajka dodajemy w
całości, nie ubijamy białek osobno). Masę wylać na przygotowany
wcześniej spód. Truskawki, jeśli jest taka możliwość, pokroić na
połówki, poukładać na górze masy, wciskając je lekko do sernika, by
lekko ponad niego wystawały.Piec w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
http://pieczarkamysia.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?2,1