
Składniki na spód:
70 g masła, roztopionego
140 g ciastek digestive, pokruszonych
Ciastka
rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym
masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki
wysmarować masłem), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić
pół godziny w lodówce.
Składniki na masę serową:
900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
1,5 łyżeczki soku z cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
Sernik
będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć
formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie
pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu
żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z
sernikiem.
Piekarnik
nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po
tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut* (lub
dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy
dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Wyłączyć
piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko
uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować
polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w
lodówce przez minimum 12 godzin.
Polewa z kwaśnej śmietany:
220 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka drobnego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać, do gładkości.