niedziela

Rolada z indyka nadziewana suszonymi pomidorami i mozzarellą


 

Składniki
1 pierś z indyka
10-15 suszonych pomidorów
150 g białej mozzarelli
olej
suszona bazylia i oregano
sól

Pierś myjemy i odcinamy wszystkie brzydkie tłuszczyki i inne rzeczy niesmaczne.
Płuczemy pod chłodną wodą.
Najgrubsze miejsca rozbijamy młotkiem tak, aby mięso miało mniej więcej jednakową grubość wszędzie i aby łatwo dało się je zwinąć.

Mięso solimy z obu stron i wkładamy do żaroodpornego naczynia, którego dno smarujemy olejem.
Na dłuższym brzegu mięska układamy pomidory i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wszystko to staramy się zawinąć wzdłuż długiej osi ;)
Jeżeli rolada się rozwija, zepnijcie ją kilkoma krótkimi wykałaczkami.
Na koniec jeszcze tylko posypujemy bazylią i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 70-85 minut w zależności jak duża była nasza pierś. Co jakiś czas polewamy pierś sosem, który wypełnia dno naczynia.
Po 70 minutach możemy przekroić ją na środku i sprawdzić czy już się upiekła, czy potrzeba jej jeszcze chwili, bo i tak będziemy podawać ją pokrojoną w grube ok. 1,5-2cm plastry...

 make-love-in-the-kitchen.blogspot.com