Składniki
1 pierś z indyka
10-15 suszonych pomidorów
150 g białej mozzarelli
olej
suszona bazylia i oregano
sól
Pierś myjemy i odcinamy wszystkie brzydkie tłuszczyki i inne rzeczy niesmaczne.
Płuczemy pod chłodną wodą.
Najgrubsze
miejsca rozbijamy młotkiem tak, aby mięso miało mniej więcej jednakową
grubość wszędzie i aby łatwo dało się je zwinąć.
Mięso solimy z obu stron i wkładamy do żaroodpornego naczynia, którego dno smarujemy olejem.
Na dłuższym brzegu mięska układamy pomidory i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wszystko to staramy się zawinąć wzdłuż długiej osi ;)
Jeżeli rolada się rozwija, zepnijcie ją kilkoma krótkimi wykałaczkami.
Na koniec jeszcze tylko posypujemy bazylią i oregano i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 70-85 minut w zależności jak duża
była nasza pierś. Co jakiś czas polewamy pierś sosem, który wypełnia dno
naczynia.
Po 70
minutach możemy przekroić ją na środku i sprawdzić czy już się upiekła,
czy potrzeba jej jeszcze chwili, bo i tak będziemy podawać ją pokrojoną w
grube ok. 1,5-2cm plastry...