środa

Rogaliki drożdżowe z nutellą


 



Składniki: 

½ kg mąki
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g bardzo


miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
nutella na nadzienie


Przesiać mąkę do miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany mieszając drożdże widelcem (śmietana też musi być w temperaturze pokojowej). Przykryć miskę z przygotowanym rozczynem ścierką i odstawić na kwadrans.

Wlać resztę śmietany, wbić jajka, dodać masło i wszystko dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę i włożyć do miski z zimną wodą na około godzinę, aż ciasto wypłynie.

Wyjąć ciasto, wyłożyć na stolnicę obficie wysypaną mąką i znowu zagnieść. Podzielić na porcje, rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję nutelli i zawijać rogaliki.

Piec do zrumienienia w temperaturze 180oC ok 20-25 minut (zależy od wielkości). Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka, będą miały ładniejszy kolor.

Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


pieczarkamysia.blox.pl