3 jajka
1 szklanka cukru
250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Wykonanie:
Masło
roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do
piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi
być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem
do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek dodać masło z przyprawami,
wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę
wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik
nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną gorzką (u mnie mleczną) czekoladą.