sobota

Piernik z powidłami


 
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych 


Wykonanie:
Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidło (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ubitych jajek  dodać masło z przyprawami, wsypać mąkę, wymieszać łopatką, dodać posiekane orzechy.
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu oblać roztopioną gorzką (u mnie mleczną) czekoladą.