sobota

Panna cotta waniliowa z konfiturą wiśniową


 
Składniki, 4 większe porcje (lub 6 mniejszych):
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika,
UHT, 30% lub 36%)
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżka białego wina (niekoniecznie)

Dodatkowo:
4 łyżki konfitury z wiśni + do dekoracji
bita śmietana

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Na spód każdej filiżanki włożyć 1/2 łyżki konfitury z wiśni, wlać 3 łyżki gotowej mieszanki, wymieszać i odstawić do stężenia (zrobiłam tak na spodzie i na wierzch). Następnie wlać Mieszankę  do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
Udekorować śmietaną i konfiturą.

pieczarkamysia.blox.pl