
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 ml śmietanki kremówki (dobrej jakości, płynnej, z kartonika,
UHT, 30% lub 36%)
250 ml pełnego mleka
80 g cukru
1 łyżka rumu (niekoniecznie)
1 łyżka białego wina (niekoniecznie)
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury z wiśni + do dekoracji
bita śmietana
Żelatynę
zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii
przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
Do
rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii
i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż
cukier się rozpuści.
Dodać
rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać
namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała
żelatyna się rozpuści.
Na
spód każdej filiżanki włożyć 1/2 łyżki konfitury z wiśni, wlać 3 łyżki
gotowej mieszanki, wymieszać i odstawić do stężenia (zrobiłam tak na
spodzie i na wierzch). Następnie wlać Mieszankę do 4 filiżanek (każda
po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na
dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem
folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin, lub
najlepiej na całą noc.
Udekorować śmietaną i konfiturą.pieczarkamysia.blox.pl