Składniki na około 16 sztuk
125 g mąki
2 małe opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
Do przełożenia: powidła śliwkowe + pokrojone na małe kawałki świeże śliwki
Do smażenia: olej
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Patelnię polać olejem i poczekać, aż się nagrzeje. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z powidłami śliwkowymi i pociętymi śliwkami. Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z orzechami i 2 łyżkami mleka, żeby się nie przypaliło.
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Patelnię polać olejem i poczekać, aż się nagrzeje. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z powidłami śliwkowymi i pociętymi śliwkami. Wierzch polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z orzechami i 2 łyżkami mleka, żeby się nie przypaliło.