3/4 szkl cukru
1/3 szkl wody
2 duże łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 szklanki wydrylowanych wiśni
Piekarnik nastawić na 175°C.
Masło włożyć do garnka, wlać wodę i postawić na palniku. Wsypać cukier i kakao i doprowadzić do wrzenia mieszając, żeby powstała gładka masa. Po zagotowaniu odlać 1/3 szklanki i odstawić. Masę w garnku zostawić do wystudzenia. Do letniej masy wbić żółtka, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać wiśnie i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Ciasto wyłożyć do formy (u mnie keksówka o długości 20 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą.
Piec ok 50 minut (do suchego patyczka).
Polewę, którą odłożyliśmy w szklance podgrzać, chwilę pogotować, aż trochę zgęstnieje i polać nią ciasto. Aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, można przed polaniem ciasto ponakłówać widelcem, aby polewa trochę wsiąkła w ciasto.
pieczarkamysia.blox.pl/