75 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
100 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 3-5 średnich sztuk jabłek pokrojonych w ósemki
Składniki na masę jajeczno - śmietanowa:
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
250 g crème fraîche lub gęstej śmietany (np. Zott 18%)
Tortownicę o średnicy 22 cm delikatnie wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180oC.
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Obie mąki mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy do chwili powstania jednolitego, gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortowicy, wyrównać powierzchnię ciasta. Obrane i pokrojone w ósemki jabłka wyłożyć na ciasto i lekko docisnąć.
Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.
W tym czasie w miseczce łączymy jajka, śmietanę i cukier i po 40 minutach taką polewę delikatnie umieszczamy na cieście (nie wyjmujemy go z piekarnika, tylko odrobinę wysuwamy). Ciasto pieczemy jeszcze ok 25-30 min - aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem.
pieczarkamysia.blox.pl