czwartek

Focaccia


 
Składniki, 3 - 6 porcji:
8 g suchych drożdży instant
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy

Dodatki:
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 gałązka świeżego rozmarynu (dałam suszony tymianek)
2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej

Do serwowania:
oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

Do pieczenia: 

2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgin we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.
Ciepłą focaccię pokroić na kawałki i podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi lub świeżymi ziołami. Pokroić w poprzek i robić kanapki, przekładając ulubionymi składnikami, np.: serem mozzarella, pomidorem, rukolą. 

pieczarkamysia.blox.pl