piątek

Drożdżowa tarta z gruszkami i śmietaną


 
Składniki na ciasto:

255 g mąki
1 szczypta soli
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
120 ml ciepłego mleka
30 g stopionego masła 

Dodatkowo:

3 miękkie, dojrzałe gruszki
2/3 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka stopionego masła

Mąkę łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam bardzo kleić do rąk, to podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby wyrosło.
W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na tartę, możecie użyć dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i układamy na nim gruszki. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach na tartę wylewamy śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 15-20 minut.