255 g mąki
1 szczypta soli
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
120 ml ciepłego mleka
30 g stopionego masła
Dodatkowo:
3 miękkie, dojrzałe gruszki
2/3 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżka stopionego masła
Mąkę
łączymy z solą, drożdżami i cukrem. Do mąki dodajemy pozostałe
składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się Wam
bardzo kleić do rąk, to podsypcie je mąką. Zagniecione ciasto odstawiamy
w ciepłe miejsce na ok 45 minut aby wyrosło.
W czasie kiedy ciasto rośnie obieramy gruszki i kroimy je w ćwiartki a śmietanę mieszamy z cukrem.
Wyrośnięte
ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy. Formę do tarty podsypujemy
natłuszczamy i umieszczamy w niej ciasto. Jeśli nie macie formy na
tartę, możecie użyć dużej tortownicy. Ciasto smarujemy stopionym masłem i
układamy na nim gruszki. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni
piekarnika i pieczemy 10 minut. Po 10 minutach na tartę wylewamy
śmietanę z cukrem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy
jeszcze ok 15-20 minut.