środa

Chałka rosyjska


 






















Przepis na 2 duże chałki
Przepis na podstawie Maggie Glezer.

Składniki:

20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
170 g wody
2 jajka
1,5 łyżeczki soli
55 g oleju roślinnego
2 łyżki cukru

do posmarowania: oliwa

do posypania: płatki owsiane lub mak, kminek - wg własnych upodobań

W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto - będzie dosyć zwarte.
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą część podzielić na 6 kulek, które należy rozwałkować na 6 równych wałków i zapleść chałkę.

Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem (ja włożyłam do naczynia żaroodpornego wysmarowanym olejem) Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Ważna rada - pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Chałki posmarować oliwą posypać płatkami owsianymi, makiem lub kminkiem
Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut.

Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

Podawać wg upodobań - u mnie z masełkiem i powidłami śliwkymi, jeszcze na ciepło :)

pieczarkamysia.blox.pl