Porcja dla 6 osób:
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
3 jajka
2 łyżki mascarpone
2 łyżki ricotty
1 ząbek czosnku
sól (najlepiej truflowa)
czarny pieprz
papryczka Espelette
wiórki parmezanu
oliwa z białymi truflami
Przygotowanie:
Szpinak zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Jajka wymieszać z mascarpone i ricottą. Dodać poszatkowany szpinak oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. Przełożyć do wysmarowanych masłem małych, żaroodpornych miseczek. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut.
Po ostygnięciu wstawić foremki do lodówki. Przed podaniem ostrym nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyki. Podawać posypany wiórkami parmezanu i skropiony oliwą z białymi truflami. Aby smaki mogły się dokładnie "przegryźć", flan najlepiej przygotować przynajmniej kilka godzin wcześniej. Jeżeli wolicie flan na ciepło, wystarczy go delikatnie odgrzać w piekarniku.
Smacznego!
Składniki:
500 g świeżego szpinaku
3 jajka
2 łyżki mascarpone
2 łyżki ricotty
1 ząbek czosnku
sól (najlepiej truflowa)
czarny pieprz
papryczka Espelette
wiórki parmezanu
oliwa z białymi truflami
Przygotowanie:
Szpinak zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić, przepłukać zimną wodą i dokładnie odcisnąć. Jajka wymieszać z mascarpone i ricottą. Dodać poszatkowany szpinak oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryczką. Przełożyć do wysmarowanych masłem małych, żaroodpornych miseczek. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30 minut.
Po ostygnięciu wstawić foremki do lodówki. Przed podaniem ostrym nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerzyki. Podawać posypany wiórkami parmezanu i skropiony oliwą z białymi truflami. Aby smaki mogły się dokładnie "przegryźć", flan najlepiej przygotować przynajmniej kilka godzin wcześniej. Jeżeli wolicie flan na ciepło, wystarczy go delikatnie odgrzać w piekarniku.
Smacznego!