Składniki: dla 2 osób
350-400 g filetów z indyka
80 g cebuli (waga przed obraniem)
360 g jabłka (waga przed obraniem)
cynamon, pieprz i sól
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1. Cebulę
obieramy, siekamy na drobną kostkę. Dusimy do miękkości na 1 łyżce
masła z odrobiną oliwy. Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę. Dodajemy
do podsmażonej cebuli, posypujemy 1 łyżeczką cukru. Smażymy do momentu,
gdy jabłka zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia.
2. Filety
w indyka rozkrajamy na możliwie najcieńsze plastry długości ok. 15 cm i
szerokości 10 cm. Posypujemy z obu stron cynamonem (pomijamy, jeśli nie
lubimy) solą i pieprzem.
3. Każdą
porcję filetów układamy na folii spożywczej. Filet obkładamy jabłkami z
cebulą i zwijamy szczelnie. Owijamy dokładnie folią. Roladki możemy na
tym etapie włożyć do lodówki i gotować dopiero następnego dnia chwilę
przed podaniem.
4. Zagotowujemy
bulion. Owinięte w folię roladki wkładamy do gotującego się bulionu.
Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. Wyjmujemy. Kiedy lekko
przestygnie, odwijamy. Możemy jeszcze roladki podsmażyć dla ładniejszego
koloru, po pół minuty na każdej ze stron tuż przed podaniem. Podajemy z
puree ziemniaczanym i coulis buraczkowym.