czwartek

Pierogi ruskie


 


Składniki:
Na farsz:
1 duża cebula
1/2 kg ziemniaków ugotowanych i zmielonych
300 g twarogu półtłustego niemielonego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Na ciasto:
½ kg mąki
1 szkl. gorącej wody
1 jajko
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
1. Rozpoczynamy od przygotowywania farszu. Obrane ziemniaki gotujemy najlepiej wieczorem dzień wcześniej. Po ugotowaniu odcedzamy je, studzimy, wstawiamy przykryte do lodówki.
2. Ziemniaki mielimy.
3. Podsmażamy posiekaną drobno cebulę na 1 łyżce oliwy lub smalcu, na złoty kolor.
4. Ziemniaki, twaróg i cebulę mieszamy dokładnie.
5. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Robimy w niej wgłębienie. Do niego wsypujemy sól, dodajemy masło. Wlewamy gorącą wodę, wbijamy jajko.
6. Drewnianą łyżką mieszamy we wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje jednolita masa przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie. Można trochę podsypać mąką. Jeśli ciasto będzie się kleiło umyjmy i osuszmy dokładnie ręce i wyrabiajmy dalej. Starajmy się nie dosypywać mąki, ciasto przestaje się kleić podczas wyrabiania.  

Ważne! Ciasto po wstępnym wyrobieniu (około 1-2 minuty) przerzucamy z ręki do ręki jak piłkę, silnie uderzając. Czynność powtarzamy kilkanaście razy. Wykładamy na blat, ugniatamy około 1 minuty i znowu przerzucamy z ręki do ręki. Przekonacie się sami, jaką aksamitną konsystencję zyskuje ciasto dzięki temu. Jest delikatne i miękkie. Idealnie się wałkuje.

Metoda na sklejanie:
1. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części. Te, które odlożymy przykrywamy na boku ściereczką.
2. Delikatnie podsypujemy blat, na którym rozwałkowujemy ciasto do grubosci 2-3 mm.
Dalej postępujemy tak jak na zdjęciach.
3. Odwijamy założony kawałek ciasta i postępujemy dalej tak samo. Powstałe skrawki wyrabiamy, wałkujemy na placek i powtarzamy aż do skończenia ciasta.

Doprowadzamy do wrzenia wodę w garnku z odrobiną oliwy, solimy. Gotujemy w niej pierogi przez 3 minuty (pierogi wypływają od razu). Po wyciągnieciu z garnka przelewamy zimną wodą na sitku. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem i smażoną cebulką.

addiopomidory.blogspot.com