wtorek

Panzanella


 





































Składniki: na 2 osoby
2-3 garście liści sałaty
2 pomidory
1/3 małego zielonego ogórka szklarniowego
½ papryki czerwonej
garść czarnych oliwek
½ czerwonych cebuli pokrojonej w piórka
świeża bazylia
peccorino w płatkach, wedle uznania
kapary, wedle uznania, można pominąć, jeśli nie lubimy
3 kromki razowego chleba
Na winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka wrzątku

Przygotowanie:
1.       Przygotowujemy winegret. Siekamy drobno czosnek. Wrzucamy go do małego słoiczka z zakrętką. Zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Wstrząsamy energicznie do uzyskania ładnej kremowej konsystencji. Dodajemy wrzątek, wstrząsamy ponownie. Smakujemy, doprawiamy jeszcze w razie konieczności. (Dodanie wrzątku sprawia, że winegret jest bardziej kremowy). Odstawiamy.
2.      Kromki chleba grillujemy na patelni/grillu lub opiekamy do chrupkości w tosterze. Kiedy przestygną rwiemy na mniejsze kawałki.
3.      Pomidory kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Grillujemy na tej samej patelni z obu stron. Krótko, po 1 minucie.
4.      Kroimy ogórka i paprykę.
5.      Na talerzu rozkładamy liście sałaty. Na nich ogórki.
6.      Paprykę po zdjęciu z patelni pomidorów grillujemy na tej samej patelni.
7.      Na talerz przekładamy kolejne składniki: cebulę, pomidory, paprykę i oliwki. Posypujemy płatkami sera i liśćmi bazylii. Tuż przed podaniem polewamy sosem.