Składniki: na 2 osoby
2-3 garście liści sałaty
2 pomidory
1/3 małego zielonego ogórka szklarniowego
½ papryki czerwonej
garść czarnych oliwek
½ czerwonych cebuli pokrojonej w piórka
świeża bazylia
peccorino w płatkach, wedle uznania
kapary, wedle uznania, można pominąć, jeśli nie lubimy
3 kromki razowego chleba
Na winegret:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka wrzątku
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy winegret.
Siekamy drobno czosnek. Wrzucamy go do małego słoiczka z zakrętką.
Zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i pieprz. Wstrząsamy
energicznie do uzyskania ładnej kremowej konsystencji. Dodajemy wrzątek,
wstrząsamy ponownie. Smakujemy, doprawiamy jeszcze w razie
konieczności. (Dodanie wrzątku sprawia, że winegret jest bardziej
kremowy). Odstawiamy.
2. Kromki chleba grillujemy na patelni/grillu lub opiekamy do chrupkości w tosterze. Kiedy przestygną rwiemy na mniejsze kawałki.
3. Pomidory kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Grillujemy na tej samej patelni z obu stron. Krótko, po 1 minucie.
4. Kroimy ogórka i paprykę.
5. Na talerzu rozkładamy liście sałaty. Na nich ogórki.
6. Paprykę po zdjęciu z patelni pomidorów grillujemy na tej samej patelni.
7. Na
talerz przekładamy kolejne składniki: cebulę, pomidory, paprykę i
oliwki. Posypujemy płatkami sera i liśćmi bazylii. Tuż przed podaniem
polewamy sosem.