wtorek

Naleśniki Colette z jabłkami w pomarańczy



Składniki:
5-6 jabłek (najlepiej reneta lub cox)
4-5 łyżek jasnego cukru trzcinowego
sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w dużą kostkę. (Jabłka będą się rozpadać podczas smażenia).
2. Smażymy z cukrem na małym ogniu, na nieprzywierającej patelni.
3. Zalewamy sokiem z pomarańczy.
4. Dodajemy skórkę.
5. Pozostawiamy tak do momentu odparowania prawie całego płynu z patelni.
6. Smażymy naleśniki (przepis tutaj).
7. Na bieżąco po usmażeniu przekładamy naleśniki musem.
8. Podajemy z jogurtem zmieszanym z miodem i cynamonem lub z bitą śmietaną. 

addiopomidory.blogspot.com