Składniki :
250 g mąki pszennej (lub też 200 g pszennej i 50 g mąki gryczanej)
4 jajka
40 g masła
½ l mleka
100 g cukru pudru
szczypta soli
opcjonalnie – 1 łyżka rumu
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło. Podgrzewamy lekko mleko.
2. Mąkę wsypujemy do miski, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajka, wsypujemy cukier, sól, wlewamy rum i przestudzone masło.
3. Mieszamy, zagarniając mąkę z brzegów.
4. Dolewamy delikatnie mleko. Masa będzie naprawdę rzadka. Ale właśnie taka ma być.
5. Odstawiamy przykrytą ściereczką miskę do lodówki na minimum 2 godziny.
6. Po tym czasie ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy. Nagrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki.
WARIANT
Możemy zastąpić mleko słodkim cydrem. Wówczas dodajemy jeszcze do masy 3-4 łyżki gęstej śmietanki. addiopomidory.blogspot.com