sobota

Naleśniki bretońskie


 

































Składniki :
250 g mąki pszennej (lub też 200 g pszennej i 50 g mąki gryczanej)
4 jajka
40 g masła
½ l mleka
100 g cukru pudru
szczypta soli
opcjonalnie – 1 łyżka rumu

Przygotowanie:
1.       Rozpuszczamy masło. Podgrzewamy lekko mleko.
2.      Mąkę wsypujemy do miski, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajka, wsypujemy cukier, sól, wlewamy rum i przestudzone masło.
3.      Mieszamy, zagarniając mąkę z brzegów.  
4.      Dolewamy delikatnie mleko. Masa będzie naprawdę rzadka. Ale właśnie taka ma być.
5.      Odstawiamy przykrytą ściereczką miskę do lodówki na minimum 2 godziny.
6.      Po tym czasie ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy. Nagrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki.

WARIANT
Możemy zastąpić mleko słodkim cydrem. Wówczas dodajemy jeszcze do masy 3-4 łyżki gęstej śmietanki. 

addiopomidory.blogspot.com