środa

Kruche ciasto ze śliwkami


 


Składniki :
3 żółtka
120 g masła
375 g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
120 g cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
½ kg śliwek

Na kruszonkę:
100 g masła
100 g krupczatki
100 g posiekanych orzechów włoskich
75 g cukru

Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. Dodajemy wszystkie sypkie składniki, na końcu masło. Całość siekamy.
2. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy.
3. Ciasto wykładamy na foremkę (30x40 cm) wyłożoną wcześniej pergaminem. Układamy na nim połówki wydrylowanych śliwek (skórką do ciasta).
4. Łączymy wszystkie składniki kruszonki i rozkruszamy ja nad ciastem.
5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy 30 minut.

addiopomidory.blogspot.com