piątek

Jabłkowa tarta z marcepanową kratką


 


Składniki:
Na kruche ciasto:
235 g mąki pszennej
50 g semoliny
85 g cukru pudru
125 g masła
25 g calvadosu / 4 łyżki
1 żółtko

Na nadzienie:
750 g jabłek obranych pokrojonych
3 łyżeczki soku z cytryny
5 łyżek cukru
2 łyżki calvadosu
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Na kratkę:
90 g marcepana
cukier puder
Przygotowanie:
1. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy semolinę i cukier. Robimy zagłębienie. Wbijamy żółtko, dodajemy pokrojone w kostkę masło i calvados. Zagniatamy. Wstawiamy do lodówki.
2. Jabłka wymieszane z sokiem z cytryny przekładamy do głębokiego garnka. Podsmażamy przez chwileczkę, dodajemy cukier i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy płyny zaczynają odparowywać a jabłka częściowo się rozpadły zdejmujemy garnek z ognia. Mieszamy. SKrapiamy calvadosem. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do okrągłej foremki na tartę o średnicy 24 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut, lub do czasu, gdy brzegi ciasta zrumienią się. Przekładamy na kratkę i pozostawiamy do przestudzenia.
4. Kiedy jabłka i ciasto przestygną przekładamy jabłka. Odstawiamy i przygotowujemy marcepanową kratkę.
5. Na wysypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkowujemy cienko masę marcepan, kroimy go na paski równej szerokości. Paski układamy w formie kratki na jabłkach. Posypujemy cukrem pudrem.