Składniki:
Na kruche ciasto:
235 g mąki pszennej
50 g semoliny
85 g cukru pudru
125 g masła
25 g calvadosu / 4 łyżki
1 żółtko
Na nadzienie:
750 g jabłek obranych pokrojonych
3 łyżeczki soku z cytryny
5 łyżek cukru
2 łyżki calvadosu
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Na kratkę:
90 g marcepana
cukier puder
Przygotowanie:
1.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy semolinę i cukier. Robimy
zagłębienie. Wbijamy żółtko, dodajemy pokrojone w kostkę masło i
calvados. Zagniatamy. Wstawiamy do lodówki.
2.
Jabłka wymieszane z sokiem z cytryny przekładamy do głębokiego garnka.
Podsmażamy przez chwileczkę, dodajemy cukier i wlewamy sok z pomarańczy.
Mieszamy od czasu do czasu. Kiedy płyny zaczynają odparowywać a jabłka
częściowo się rozpadły zdejmujemy garnek z ognia. Mieszamy. SKrapiamy
calvadosem. Odstawiamy do przestygnięcia.
3.
Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy je do okrągłej foremki na tartę o
średnicy 24 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180
stopniach przez 25 minut, lub do czasu, gdy brzegi ciasta zrumienią się.
Przekładamy na kratkę i pozostawiamy do przestudzenia.
4. Kiedy jabłka i ciasto przestygną przekładamy jabłka. Odstawiamy i przygotowujemy marcepanową kratkę.
5.
Na wysypanej cukrem pudrem stolnicy rozwałkowujemy cienko masę
marcepan, kroimy go na paski równej szerokości. Paski układamy w formie
kratki na jabłkach. Posypujemy cukrem pudrem.