Składniki na ciasto:
150 ml mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej
4 łyżki roztopionego masła
100 g świeżych drożdży + 150 ml mleka + łyżeczka cukru + łyżeczka mąki = rozczyn
Wszystkie
składniki (1-6) umieścić w misce, dodać rozczyn (150 ml ciepłego mleka
wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, poczekać aż wyrośnie i
dodać do reszty składników) i wyrobić. Nie dosypywać więcej mąki, by
ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie
lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować
w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia
objętości w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na równe części, formując z nich kulki, mi wyszło 28 kuleczek trochę nierównych ; )
Składniki na masę budyniową:
3 opakowania budyniu przygotowanego na 1 litr mleka
3 łyżki masła
Zimny budyń wymieszać z masłem na gładką masę.
Kulki nadziewać masą budyniową i formować w serduszka i motylki.
Przykryć
lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do
wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem
roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.