sobota

Drożdżówki z masą budyniową


 


Składniki na ciasto:
150 ml mleka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej
4 łyżki roztopionego masła
100 g świeżych drożdży + 150 ml mleka + łyżeczka cukru + łyżeczka mąki = rozczyn

Wszystkie składniki (1-6) umieścić w misce, dodać rozczyn (150 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, poczekać aż wyrośnie i dodać do reszty składników) i wyrobić. Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto podzielić na równe części, formując z nich kulki, mi wyszło 28 kuleczek trochę nierównych ; )

Składniki na masę budyniową:
3 opakowania budyniu przygotowanego na 1 litr mleka
3 łyżki masła
Zimny budyń wymieszać z masłem na gładką masę.
Kulki nadziewać masą budyniową i formować w serduszka i motylki.
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.  
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.